פאנלים סולאריים חשופים לאור השמש וממירים אותו לאנרגיה חשמלית זמינה עבור הבית מה שנקרא –  חשמל סולארי, כיום רוב הבתים בישראל משתמשים בחשמל שמופק על ידי חברת החשמל מדלק/ פחם/ גז אשר פוגע באיכות הסביבה. בשנים האחרונות חלה עלייה בביקוש לייצור חשמל סולארי מסיבות רבות וכדאיות וביניהם חיסכון עצום בכסף, השקעה מניבה ודאגה לעתיד איכות בנוסף, המדינה הגדירה לה כיעד להגדיל משמעותית את אחוז החשמל המיוצר מפאנלים סולאריים ומעודדת את העניין באופן משמעותי ולכן רואים מעל לכל רפת במדינה ודונמים רבים בערבה משטחים של פאנלים סולאריים , יזמים חכמים הקדימו והתקינו מערכות בהיקפים עצומים המספקים להם הכנסה פסיבית נהדרת ל-25 שנים קדימה.

התקנת פאנלים סולאריים תכנון מקדים

ראשית חשוב להבין שתכנון נכון של האלמנטים בגג הבית וסידור נכון שלהם עשוי להגדיל משמעותית את תפוקת המערכת כך שלא יהיו הצללות, לא יהיו שטחים מיותרים, תכנון פריסת הפאנלים יהיה אידיאלי ותוכלו לקבל את המערכת המשתלמת ביותר עבור הגג שלכם.

שלבי תכנון המערכת הסולארית:

כיוון הגג

 

גג עם מפנה לכיוון דרום הוא האידיאלי ביותר ונותן את התפוקה המקסימלית, גגות הפונים לכיוון מזרח / מערב מפחיתים בכ-13% את כושר הייצור (ביחס למפנה הדרומי).

גג הפונה לכיוון צפון מפחית בכ- 35% את כושר היצור והתפוקה תהא כ-65% מהתפוקה האידיאלית (מפנה דרומי) בלבד.
כלומר אם ניתן לתכנן את המערכת לכיוון דרום או את רובה לפחות, זה בהחלט עדיף.
בכל מקרה, מערכת עם פריסת פאנלים בשילוב של מפנים כדאית מאוד מבחינה כלכלית ברובם המכריע של המקרים ויש לבחון כל מקרה לגופו.

שיפועים

השיפוע הטוב ביותר לפאנלים הסולאריים הוא 25% , זאת הזווית בה הפאנלים הסולאריים קולטים את מירב אור השמש בצורה, את השיפוע הזה ניתן לייצר בבניית גג רעפים אם זה חלק מהתכנון שלכם, במקרה של גג בטון שטוח מרכיבים קונסטרוקציה על גבי אבני מדרכה עם השיפוע המתאים והמרחקים הנכונים ביותר בין הפאנלים הסולאריים למניעת הצללה בין שורות הפאנלים. כמו כן, שיפוע הפאנלים גם נגזר מגובה החומה ההיקפית של הגג השטוח בהתאם לחוקי התכנון והבנייה העירוניים בארץ המגבילים את גובה הפאנלים מעל החומה.

אלמנטים על הגג

בגג טיפוסי יכולים להיות אלמנטים רבים שישפיעו על שטח ההתקנה של הפאנלים הסולאריים ועל המיקום שלהם, לדוגמא:

  • מעקה גג היקפי
  • מנועי מזגנים
  • ארובות שעולות עד לגובה הגג ומצלילות על חלקים ממנו
  • מפלסים שונים של הגג שיוצרים הצללה.

אם נתכנן את כל האלמנטים האלו עם מחשבה על פאנלים סולאריים , נוכל בקלות לתכנן אותם טוב יותר כך שנבקש לתכנן את מנועי המזגנים בצמוד לקירות המצללים / באיזור צפוני של הגג.
ככל שמעקה הגג יהיה גבוה יותר כך שטח ההצללה יהיה גדול יותר ונפסיד יותר שטח התקנה לפאנלים הסולאריים אך מאידך ניתן להתקין את הפאנלים בזווית כלפי השמש. כלומר במקרה שכזה, יש לבחון את התכנון המתאים ביותר אשר יפיק את המירב מהמערכת לאורך השנה.

הסביבה

הסתכלו סביבכם ובדקו האם יש עצים קיימים שמטילים צל על הגג שלכם? במידה וכן חייבים לקחת את העניין במכלול השיקולים של התכנון מכיוון שהם עלולים להפחית משמעותית את כושר ייצור המערכת.

בנוסף, אם אתם מתכוונים לשתול עצים שצפויים להגיע לגובה רב, רצוי לשתול אותם בצד צפון או במרחק מה מהגג כך שלא יצלילו על המערכת.

מבנים סמוכים

בדקו אילו מבנים נמצאים סביבכם והאם הם מטילים כעת או יטילו בעתיד צל על הגג שלכם (אפשר לבדוק תוכניות בנייה עתידיות במידה וישנן של הבתים הסמוכים אליכם), העניין הזה עלול לשנות את כל הכדאיות הכלכלית של הפרויקט ואף את התכנון שלו אז חשוב לקחת את העניין בחשבון.

היתר בניה

הקמת מערכת של פאנלים סולאריים אינה דורשת היתר בניה למערכת וניתן להתחיל בתהליך עוד בטרם קבלת טופס 4 אך כדי לקבל את אישור חברת החשמל (אישור PV) אתם נדרשים כבר להיות עם טופס 4 מאושר.